De extreem lage hypotheekrente zorgt voor grote activiteit bij zogenoemde oversluiters op de hypotheekmarkt.
Vanaf de zomer van 2020 zijn hypotheekrentes steeds verder gedaald en inmiddels zijn daarbij nieuwe laagterecords neergezet.
Sinds enkele weken is de rente op kapitaalmarkten gestegen. Dat duidt er mogelijk op dat de bodem is bereikt voor de hypotheekrente.
Huiseigenaren die niet per se willen verhuizen of voor het eerst een huis kopen, zijn toch volop actief op de hypotheekmarkt. De extreem lage hypotheekrente zorgt voor grote activiteit bij zogenoemde oversluiters.
Het totale aantal hypotheekaanvragen is vorige maand met 10 procent gestegen ten opzichte van februari 2020, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN), een aanbieder van hypotheeksoftware. De software van HDN dekt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland.
Bijna een derde van de circa 45.000 aanvragen in februari is gedaan door oversluiters die wilden profiteren van de lage hypotheekrente.
De gemiddelde hypotheeksom van deze groep ligt op 252.000 euro. In grote meerderheid kozen ze ervoor om hun rente voor 20 jaar vast te zetten.
Aantal hypotheekaanvragen in de maand februari: 2017-2021
Het aantal doorstromers, mensen die naar een tweede of latere koopwoning gaat, daalt al een aantal maanden en kwam uit op iets meer dan een kwart van het totaal aantal hypotheekaanvragen in februari.
Daarentegen stijgt het aantal tweede hypotheken, wat erop wijst dat mensen kiezen voor een verbouwing.
Starters zijn goed voor 26 procent van de hypotheekaanvragen, wat een iets kleiner aandeel is dan een maand eerder.
Lees ook: Gaat de hypotheekrente weer stijgen? Rente op financiële markt doet belletje rinkelen
Run op lage hypotheekrente
Vanaf de zomer van 2020 zijn hypotheekrentes steeds verder gedaald en inmiddels zijn daarbij nieuwe laagterecords neergezet.
Voor de rentevaste periode van 10 jaar vast betaal je mét een NHG-verzekering gemiddeld nog maar 1,05 procent.
De 20-jaarsrente mét NHG is gezakt naar gemiddeld 1,29 procent.
De lage hypotheekrentes zijn mede een gevolg van het feit dat centrale banken rentes op financiële markten stelselmatig omlaag hebben geduwd, maar de afgelopen weken zijn langlopende rentes op de kapitaalmarkt vrij snel gestegen.
Omdat kapitaalmarkten wereldwijd sterk verbonden zijn is ook de Nederlandse kapitaalmarktrente opgelopen. Vraag is of dit gevolgen gaat krijgen voor de hypotheekrente.